Napszemüvegek

  Az erős fény állandó hunyorgásra készteti a szemet, ezzel védekezik. Ám az ultraibolya sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, és napozáskor a szem letakarása. Hó és víz közelében pedig kötelező a napszemüveg viselése!

  Csak minőségi igazolással ellátott, UV-szűrős napszemüveget szabad vásárolni! Az olcsó bazári áru is csökkentheti a szembe jutó fény erősségét, ám nem képes kiszűrni a káros ultraibolya-sugárzást. Sőt, a kisebb fényerő hatására kitáguló pupillán keresztül ezek a káros sugarak még nagyobb mennyiségben juthatnak be a szembe károsítva azt. Vízparton, esős asztfalton vezetés közben az élesen fényes felületről visszaverődő sugár zavarja a szemet, ilyen esetekre ajánlják a szakemberek a speciális polarizáló lencséjű napszemüvegeket. Ezeknek a lencséi megszűrik, illetve szétválasztják a visszavert sugarakat. A polarizálásnak semmi köze az UV elnyeléshez, de általában a polarizáló lencséket UV szűrővel is kombinálják.

  Az utcán és a piacokon árusított szemüvegeket nem mindig vizsgálják be, olyanból is sok van, amelynek az UV-szűrése nem megfelelő. A magyar jogszabályok nem tiltják ezek árusítását. Egyre több optikusnál, illetve szaküzletben található napszemüvegek ellenőrzésére szolgáló eszköz is. Ezért a megoldás - a szakemberek szerint - az, hogy csakis szaküzletben árusított, ellenőrzött minőségű szemüveget szabad megvásárolni. Ebben az esetben nem baj, ha ragaszkodunk a márkákhoz, és szemünk védelmére valamivel többet áldozunk, mint amennyit az utcán árult bóvliért adnánk.

  A napszemüveg mostantól már nem divathóbort. Létfontosságú, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. Nagyrészünk tisztában van azzal, hogy a leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat és kialakulhatnak katarakták -szürkehályogok -, valamint más, a későbbiekben említésre kerülő gondok. A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog (pterygium). Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés.

  Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás más forrásai közé tartozik az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei. Három típusa van az UV sugárzásnak: UVA, UVB, UVC. A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózon réteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több, mint 36.000-rel magasabb lesz a kialakuló szemmegbetegedések száma. Az UV sugárzás egy százalékos emelkedése éves viszonylatban 26.000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

  A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hó, vagy a víz által visszavert fényben jelen van, gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, közben a szem igen érzékeny bármilyen fényre. A szem körülbelül 48 óra alatt rendbe jön e kényelmetlen állapotból, mégis tanácsos egy szemvizsgálatot kérni egy szemésztől, vagy egy szemorvostól, hogy biztosan nem maradt-e valamilyen egyéb károsodás.

  Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és egy pterygium nevű húsos gócot alkot. Ez a lassú folyamat addig tart, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Mindemellett csúnya látvány. Az egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás. A szemet mindenképp szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy megállapítsa: tényleg pterygiumról, vagy más komolyabb kinövésről van-e szó.

  Az UV sugárzás - kifejezetten az UVB típus - bizonyítottan összefügghet a katarakták kialakulásával. Ezek olyan elhomályosodások, melyek a lencsében alakulnak ki és akadályozzák a látást; mintha koszos ablakon át néznénk. Komoly esetekben a kataraktát sebészileg eltávolítják és a lencsét egy műlencsével pótolják. Eleddig a kataraktákat a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakoribb volt. Az utóbbi időszak kutatásai azt mutatják, hogy bár ez részben igaz, a hályogok kialakulásáért a hosszabb ideig tartó UV sugárzás is felelős. A szaruhártya és a szemlencse az UV sugárzás legnagyobb részét elnyeli, de a maradék fény elérheti az ideghártyát. A retina legtöbb károsodása irreverzibilis.

  Napszemüveg választékunk széles skálán mozog. Az egyszerűbb, olcsóbb, de maximális UV védelemmel ellátott változatoktól, a márkásabb keretekig minden fajta napszemüveg kerettípussal a vásárlóink rendelkezésére állunk.

  Üzleteinkben dolgozó munkatársaink maximális segítséget nyújtanak szaktanácsadással és az arcformájához leginkább illő keret helyes kiválasztásában.

  Néhány az általunk forgalmazott márkák közül:

  • Polaroid
  • Solano
  • Polar
  • Ray Ban
  • Nordica
  • Rollerblade
  • Sover
  • Trussardi
  • Cube
  • Retro
  • Laura Biagiotti
  • Rudy Project
  • Blumarine

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea