Szemüveglencsék

  Anyaguk szerint két nagy csoportra oszthatók a lencsék: üvegre és műanyagra, ezen belül hagyományos műanyag, illetve a törhetetlen, rendkívül könnyű polikarbonát alapanyagúra. Mindegyik lencse fajtának vannak előnyei és hátrányai.

  Üveglencse

  Kedveltté azon tulajdonsága teszi, hogy nem karcolódik össze a lencse. Egyre kevesebben választják már, hiszen egy erősebb dioptria esetén már jelentős súlya van. Hátránya közé sorolható az is, hogy eltörhet.

  Műanyaglencse

  Egyre többen készíttetnek műanyaglencsét elsősorban a kis súlya miatt. Össze ugyan nem törik a lencse, de puhább az anyaga, mint az üvegé, így a felülete karcolódhat.

  Vékonyított lencsék

  Egy közepes, vagy erős dioptria esetén el kell gondolkodnunk a lencse vastagságán is, az elkészítendő szemüveg súlya, esztétikája, illetve torzításai miatt mindenképpen a vékonyított lencsét kell előnyben részesítenünk. Természetesen minél nagyobb az adott dioptria annál vékonyabb lencsét célszerű választani. A mai gyártási technikáknak köszönhetően már egészen magas adatok esetén is esztétikus, vékonyított lencsét lehet a keretbe helyezni.

  Egyfókuszú lencsék

  Az egyfókuszú lencse a legegyszerűbb típus, ami egy dioptriával készül. Az egyfókuszú lencsékkel vagy csak távolra, vagy csak közelre használható szemüveg készíthető. Létezik vékonyított, napfényre sötétedő (transitions) típusban is.

  Bifokális lencsék

  Az ilyen lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva. A kétféle lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre lássunk jól. A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát. A két lencserészt jól megfigyelhetjük, mert a szemüveglencsén belül, az alsó részen éles körvonallal határolt eltérő dioptriájú rész látható. Ez a látható választóvonal a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik.

  Progresszív - multifokális szemüveg lencsék

  A progresszív - multifokális lencsék a legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencsék. Amultifokális lencséket úgy képzelhetjük el, hogy a dioptriája felülről lefelé fokozatosan változik. Ez azt eredményezi, hogy, hogy nem csak távolra és közelre látunk élesen, mint egy bifokális szemüveggel, hanem a köztes távolságokban is, mint a monitor távolság, vagy egy autó műszerfala. A dioptria átmenet a multifokális lencsén teljesen láthatatlan. Külső szemlélő úgy látja, mintha egy „normál” egyfókuszú lencse lenne a szemüvegkeretben. Ma már a multifokális lencséknek is számtalan típusa létezik. Vannak általános használatra alkalmas lencsék is, melyeket a hétköznapi tevékenységhez fejlesztettek ki, illetve speciális munkákhoz tervezettek. A szemüveget az első pillanattól kezdve személyre szabottan tervezzük a felhasználó igényeinek és életvitelének megfelelően. Üzleteinkben pontos felvilágosítást adunk az egyes multifokális lencsék előnyeiről, hátrányairól és segítünk kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb típust.

  Munkaszemüveg lencsék

  Ezeket a lencséket speciálisan az adott munkahelyhez tervezzük. Legyen az egy számítógépes munkahely, ahol a monitort és a billentyűzetet, papírt is egyformán élesen kell látni. Illetve akár egy „ügyfelezős munkahely” ahol a papírt, monitort, illetve a néhány méteren belül álló ügyfelet is élesen kell látni.

  Dioptriás napszemüveg lencsék

  Polarizált lencsék

  Polarizált alapanyagból készülő lencséknek két előnyös tulajdonsága van: kiválóan alkalmasak napszemüvegnek, valamint semlegesítik a vízszintes, fényes felületről visszaverődő napfényt, ami vakít. A vízszintesen visszaverődő vakító fény a legintenzívebb és a legveszélyesebb. Ezt szűri ki a polarizált lencse, hiszen ez információt nem hordoz számunkra, a látott kép szempontjából felesleges, szemkáprázást és kontraszt csökkenést eredményez csak. Legjobb példa erre a vizes úttestről, vízfelszínről és hóról visszaverődő csillogás, amit ez a lencse megszűntet. Az utóbbi, vagyis a csillogás megszüntetésével a látás kontrasztosabb, így Ön nyugodtan élvezheti a vízparti napsütést, és akár még a halakat is láthatja a víz alatt. A polarizált lencsék egyben kitűnő UV szűrő tulajdonsággal is rendelkeznek.

  Fényre sötétedő lencsék

  Fényre sötétedő lencsék közül legismertebb a TRANSITIONS. A besötétedése a lencsének a napsütés intenzitásától függően erősebb, vagy gyengébb. Ebben az értelemben mondhatjuk a fényre sötétedő lencsékre, KIVÁLTKÉPPEN A TRANSITIONSRA, hogy intelligensek, hiszen folyamatosan hordhatóak a nap folyamán anélkül, hogy cserélgetni kellene egy napszemüveget a korrekciós szemüveggel. A legújabb generációs TRANSITIONS lencsék mesterséges fényben, zárt térben szinte teljesen színtelenek, nincs alapárnyalatuk, már a szélvédő mögött is sötétednek.

  Szemüveg lencse felületkezelések

  Színezés

  A lencséket színezhetjük napszemüveg sötétségűre is, így egy dioptriás napszemüveget készítünk, illetve csak halványabb árnyalatot teszünk rá, amit akár kinti és benti térben is tud használni a viselője. Az enyhe árnyalatú színezés belső térben nem zavaró, de erős napsütésben kényelmesebbé teszi a szemüvegviselést.

  Felületkeményítés

  A műanyaglencsék anyaga viszonylag könnyen karcolódik, erre találták ki a felületkeményítő rétegeket, amelyek jelentősen csökkentik a karcolódás veszélyét, többszörösére növelhető a műanyag lencse karcolás elleni védelme, így jelentősen növelhető a lencse élettartalma. A lencse felületére néhány mikron vastagságban rendkívül kemény lakk réteget égetnek rá egy kemencében. Ez a réteg a látást nem zavarja, a lencse láthatóan vastagabb nem lesz tőle. A legújabb keményített rétegek akár 3x, 5x karcállóbbak mint a néhány évvel ezelőtt kaphatóak.

  UV-szűrő

  Az ultraibolya, vagy rövidítve UV sugárzás egyre fenyegetőbb problémát jelent napjainkban. Az UV sugárzás rövid hullámú, nagy energiájú láthatatlan fény. Az UV sugarak a szemet is károsítják, ezért UV-szűrő réteg is rendelhető a lencsékre. Ebben az esetben a lencse átláthatósága nem változik, de a káros UV sugarakat tökéletesen ki lehet szűrni.

  Antireflex réteg

  Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik, nagyrészt megszüntetik. Az ilyen réteggel ellátott lencse fényáteresztő képessége nagyobb, tisztább, komfortosabb, élesebb látást biztosít, a tükröződések nem zavarják a viselőjét. A csillogó szemüveglencse, melyen a fény tükröződik, nem csak esztétikai hátrány, ami nehezíti a szemkontaktust, a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása, tökéletesen látja a szemünket, hanem fárasztja.

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea