Miért viseljen gyermeke is napszemüveget?

  gyerek nsz 3

  Miért viseljen gyermeke is napszemüveget?

  Napszemüveg után különböző okok miatt nyúlunk. Van aki a divatos trendeket követve csak egy stílusos kiegészítőt szeretne, nyáron viszont a praktikusság és a nap elleni védelem áll az első helyen. Az UV sugárzás szemeinkre való károsító hatását a legkisebbek esetében sem javasolt alábecsülni.

  A gyerekek szemei sokkal érzékenyebbek az UV sugárzásra mint a felnőtteké. Látásuk fejlődésben van, pupillájuk tágabb, szemlencséjük tisztább és nem képes kiszűrni olyan mértékben az UV sugárzást, mint a felnőttek szeme. Ezért ügyeljen arra, hogy 2 év alatti, ezen belül is a 6 hónapnál fiatalabb csöppségek, csak minimum időt töltsenek a közvetlen napon. A babakocsival tartózkodjon árnyékban és használjon napellenzőt vagy pelenkát a közvetlen napsugárzás ellen.

  Szakemberek állítása szerint a hosszan tartó UV sugárzás hatására nő az időskori szürke hályog és a makuláris degeneráció azaz a centrális látászavar kialakulásának kockázata, amikor a sárgafolt – az éleslátás központ működése károsodik.

  A gyerekek több időt töltenek a napon

  Az erős napsugárzás különböző elváltozásokat, problémákat okozhat, lehet az száraz szem szindróma, szemhéj, szaruhártya vagy kötőhártya gyulladás, melyeket kellemetlen kivörösödés, könnyezés, égető érzés kísér, sőt ideghártya károsodás is kialakulhat. Extrém esetekben nő a daganatos megbetegedések kialakulásának a veszélye.

  Legyen elővigyázatos, ha gyermeke gyógyszeres kezelés alatt áll, pl. antibiotikumot vagy allergia ellenes készítményeket szed. Ilyenkor a látászavarok kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

  Gyermekeknél figyelembe kell vennünk azt az egyszerű tényt is, hogy sokkal több időt töltenek a szabad levegőn. Némely szakember véleménye szerint 18 éves korig a szemet az egész életen át ránk ható napsugárzás dózis egynegyede éri, ami nem elhanyagolható mennyiség. Egy megfelelő gyerek napszemüveg viselése tehát megalapozott.

  Elsősorban akkor van különös jelentősége, ha a tengernél vagy hegyvidéken nyaral, ahol a hó illetve a tenger felszíne visszaveri az UV sugarakat. Ilyenkor nem csak a napszemüveg, de a kalap vagy sildes sapka viselése is fontos.

  Megfelelő szemüveg kiválasztása

  Elsősorban CE jelzéssel ellátott napszemüveget válasszon, amely általában a szemüveg szár belső részén található. A CE jelzés garancia arra, hogy a szemüveg minősített anyagokból készült, biztonságos és egészségre ártalmatlan és nem okoz gyermekének pl. bőrproblémákat.

  Ha gyermeke már kiskora óta szemüveget visel, a megfelelő napszemüveg kiválasztásánál bátran kérje ki a gyerekszemész vagy optikus véleményét, hiszen ilyenkor a napszemüveg nem csak a nap ellen véd, de a látást is korrigálja. Speciális napszemüveget igényelnek az olyan látászavarokban szenvedő gyerekek, mint a tompalátás, messzelátás vagy bandzsítás. Ilyen esetekben szélsőséges napsütésben, tehát a tengernél vagy hegyekben, egyáltalán nem javasolt a sötét szemüveglencse, mely jelentősen torzítja a látást. Az ilyen gyerekeknél javasolt a közvetlen napon való tartózkodás korlátozása és fejfedő viselése javallott.

  Nem a szín, hanem a szűrő az, ami számít

  Sokan úgy vélik, minél sötétebb a szemüveglencse annál nagyobb a védelem. Ez viszont nem így van. Mindennapi használathoz a szürke, barna vagy zöld árnyalatú lencse az ideális. A lencse színénél sokkal nagyobb jelentősége van a napszemüveg szűrője. Egy szűrő nélküli sötét színű lencsénél a szem úgy reagál, akár egy sötét helyiségben. A pupilla automatikusan kitágul és még több káros sugárzás jut a szembe.

  Ha száz százalékos védelmet szeretne biztosítani csöppsége számára, UV 400 jelzéssel ellátott szemüveget vásároljon, amely kiszűri a 400 nm alatti káros sugárzást és tökéletesen védi gyermeke látását. A napszemüveg lencsék a sugárzás elleni védelem alapján 5 kategóriába sorolhatóak, a gyerekek számára a 2 és 3 kategória az ideális:

  • 0 – tiszta vagy enyhén színezett lencse (80-100 % fényáteresztés), ilyen védőhatást a tiszta dioptrikus szemüvegek is biztosítanak;
  • 1 – enyhén színezett lencse (43-80 % fényáteresztés)
  • 2 – közepesen színezett lencse (18-43 % fényáteresztés)
  • 3 – sötét lencse (8-18 % fényáteresztés), ideális mindennapi használathoz;
  • 4 – nagyon sötét lencse (3-8 % fényáteresztés), erős napsütésben, tengernél, hegyekben használatos, nem alkalmas vezetéshez, kerékpározáshoz illetve összpontosítást igénylő tevékenységekhez, mivel torzítja a színérzékelést.

  Az UV védelem mellett a napszemüveg optikai minőségére is ügyeljünk. Az olcsó modellek torzítják a látott képet, gyermekénél émelygést, szédülést idézhetnek elő, súlyosabb esetben látászavart okozhatnak. A látás élessége a szemüveg sima felületétől is függ, a karcolások elkerülése érdekében polikarbonátból vagy műanyagból készült edzett lencsefelületű szemüveget válasszon. Az ilyen modellek könnyűek és jobban ellenállnak a sérüléseknek és törésnek. A sportolók és hiperaktív gyerekek számára tökéletesek. Mindig ügyeljen arra, hogy a lencse felülete tiszta legyen.

  Szemüveg méretének és anyagának jelentősége

  napszemüveget a gyermek életkorához megfelelően válassza, fontos hogy a szemüveg jól illeszkedjen, viselése legyen kényelmes. Gyerekeknél az egyszerű összecsukás érdekében a rugós szárú szemüvegeket valamint a flexibilisebb gumikereteket részésítse előnyben, megelőzve így a keret sérülését. A lencse mérete legyen elegendően nagy ahhoz, hogy minden irányból védje a szemet az UV sugárzás elől.

  A gyerek napszemüvegek különböző kiegészítőkkel bővíthetőek, melyek megakadályozzák a szemüveg lecsúszását és elvesztését. Lehetnek ezek zsinórok, pántok vagy neoprén szemüvegpántok.

  Hogyan győzzük meg a gyerkőcöt a szemüveg viselésére?

  A gyerekeket a szemüveg gyakran akadályozza mindennapi tevékenységeikben, ezért nem egyszerű rávenni őket viselésére. Íme néhány trükk, amely segíthet meggyőzni a kicsiket:

  • A minőséget ellenőrizze a szülő, de napszemüveg típusát válassza ki a gyermek. Így sokkal szívesebben viseli majd.
  • A napszemüveget napsütötte helyen illetve az ablaknál természetes fényviszonyok mellett próbálja. A beltér annyira „besötétedhet“ a napszemüveg hatására, hogy gyermek megrémül és végleg elutasítja viselését.
  • A napszemüvegnek jelöljön ki egy állandó helyet pl. a folyosón, hogy a házból való távozásnál gyermekei szeme előtt legyen illetve hordja a táskájában. Így biztosan mindig kéznél lesz.
  • Legyen példaképe gyermekének. Mutassa meg nekik, hogy a szemüveg nagyon trendi és Önt látván ők is sokkal szívesebben viselik majd.

  Bár az UV sugárzástól védő napszemüveg fontos kiegészítő, ügyeljen arra, hogy csöppsége csak indokolt esetekben viselje, hogy szemei szokják a természetes fényt és saját szemeivel ismerhesse meg a világot.

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea