A monitor szemüveg: minden tudnivaló egy helyen

  monitor szemüveg és képernyő előtt dolgozó nő

  A legtöbben már hallottak a monitor szemüvegről, de egyelőre még nem kifejezetten elterjedt ez a típusú védőszemüveg Magyarországon. Kiknek ajánlott a viselése és mi ellen véd? Miben segít, ha a monitor előtt végzett munka során viseljük? Mennyibe kerül beszerezni? Az összes kérdést megválaszoljuk mai cikkünkben.

  Mi is az a kék fény? Káros vagy ártalmatlan?

  A különböző típusú fényhatások spektrumán az UV-fény után következik a látható fény legmagasabb hullámhossza, a kék fény, vagyis a „nagy energiájú látható fény” (High Energy Visible – HEV).

  Az UV sugárzás káros hatásai ellen már régóta védekezünk, a bőrünk elfedésével, naptejjel való bekenésével és napszemüveggel. Ahogy az UV fény is hatással van a vitaminok előállítására, úgy a kék fénynek is vannak hatásai a szervezetünkre.

  A napfény sokkal nagyobb mértékben tartalmaz kék fényt, mint bármelyik monitor. Ezért érezzük magunkat ébernek és aktívnak a napfény hatására és ez az oka, hogy a kék fény segíthet a téli depresszión. Viszont ugyanez a kék fény szűrés nélkül halad át a szemünkön, ezáltal károsíthatja azt. A megszokott eszközeink, a LED világítás, a kijelzők fénye pontosan ilyen mesterséges kék fényt bocsát ki.

  Ezért a hosszan tartó monitor előtti munkavégzés káros lehet a szemünkre és a kijelzők fénye könnyen kiűzheti az álmot a szemünkből. A monitor szemüveg képes a kék fény mennyiségét csökkenteni, kiszűrni.

  Érdekel egy ilyen szemüveg!

  A Computer Vision-szindróma

  A Computer Vision szindróma, vagyis a CVS egy olyan összetett tünetegyüttes, amely a gyakori számítógéphasználat mellett jelentkezik. Ennek csak egy része a szemmel kapcsolatos, ide tartozik a fejfájás és a nyakfájdalmak is! Ezért kiemelten fontos, hogy amikor a gép előtt ülünk órákig, akkor ergonomikus pozícióban tegyük. Kellő távolság a kijelzőtől, megtámasztott alkarok, egyenes hát, a padlóra simított talpak. Ideális esetben nem kell a fejünket mozgatni és úgyis kényelmesen látjuk a megfelelő magasságban elhelyezett kijelzőt.

  A CVS során jelentkező tünetek- mint a szemszárazság és a homályos látás - a túl közelre történő, folyamatos koncentráció és a kék fény következményei. Ezek a tünetek a számítógéphasználat után elmúlnak, de idővel egyre tovább kitarthatnak és megkeseríthetik nem csak a precíz munkavégzést, de az esti pihenésünket, kikapcsolódásunkat is.

  A monitor előtti munkavégzés minden esetben szemüveget igényel?

  A modernebb telefonok és monitorok tervezésekor már általában elhelyeznek egy funkciót, amellyel a kék fény kibocsátása csökkenthető. Ha van ilyen beállítás az általunk használt eszközökön, akkor érdemes bekapcsolni! De mivel a kék fény segíti a láthatóságot, ezért ilyenkor észrevehetően elsárgul majd a számítógép vagy mobil képe. Azoknak, akiknek fontos látnia a színhelyességet - például grafikusok, vágók, képekkel dolgozók - így ez sajnos nem lesz folyamatos segítség. Esti munkavégzéshez, kikapcsolódáshoz viszont mindenkinek ajánlott a használata, így a kék fény nem akadályozza majd az éjszakai pihenésünket.

  Ugyan lehet, hogy a közelre való fókuszálást ideiglenesen egy olvasószemüveg is segítené, de a fentieket összegezve látható, hogy valójában nem nyújt megoldást a problémára. A rosszul megválasztott szemüveg pedig súlyosbíthatja is a tüneteket hosszú távon, hiszen megterheli a szemet, ezért semmiképpen nem javasoljuk a használatát.

  Amennyiben a számítógépünkön nem elérhető a kék fény szűrése, úgy a legjobb, amit választhatunk, az a monitor szemüveg. A monitor szemüveg speciális bevonata segít csökkenteni a kék fény mennyiségét, hogy kímélje a szemünket. Jó hír, hogy a dioptriás és a dioptria nélküli színtelen szemüveglencse is ellátható ilyen egyedi réteggel!

  kék fény és monitor szemüveg

  Így áll össze egy szemüveg - monitor előtti munkavégzéshez

  A monitor szemüveg egy választott szemüvegkeretből áll, egy közeli és közbenső távolságra kialakított szemüveglencséből és a speciális kék fény szűrésére szolgáló felületkezelésből.

  A lencse kialakításakor lényeges, hogy miként szoktunk a képernyőt figyelni. 1 méteren belüli távolságról, közelről és állandóan rajta tartjuk a tekintetünket? Vagy rendszeresen felnézünk az asztalunk túl oldalán ülő ügyfélre? Váltogatjuk a fókuszt a kezünkben tartott dokumentumon és a kijelzőn? Mindegyik használati típus másféle lencsekialakítást igényel.

  Ehhez jön hozzá a kék fény megszűrésére alkalmas felületkezelés. A kék fény kiszűrésén kívül a kijelző csillogását is csökkenti, valamint kontrasztosabb hatást és természetesebb színérzékelést is biztosít. Ezekkel a monitor szemüveg csökkenti a szem megerőltetését és megelőzi a szemfáradtságot, miközben a számítógépnél végezzük a munkánkat.

  A szemünk úgy működik, hogy lehetőleg minden távolságra élesen lássunk: ez komoly kihívásokat jelent nap mint nap. Egy beltérre készített munkaszemüveg a fentiek szerint segíti ebben a szemünket.

  Hogy alakul egy monitor szemüveg ára?

  A monitor előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg ára megegyezik egy alsó-közép kategóriájú szemüvegkeretével.

  Ha a munkavégzésnek szerves része a monitor előtti munka, akkor érdemes utánajárni, hogy a munkahely ajánl-e támogatást monitor szemüvegre. A munkáltató számára ugyanis a monitor szemüveg elszámolása lehetséges, a cég adómentes juttatásként adhatja az alkalmazottak részére.

  Amennyiben a munkavállalónak legalább napi 4 órában képernyő előtt kell dolgoznia, akkor a monitor szemüveget a törvény értelmében a munkáltató kötelessége biztosítani mint munkavédelmi szemüveget. Míg az éleslátást biztosító szemüveghez szemészorvosi vizsgálatra van szükség, addig a kék fény szűrő védőszemüveg esetében nincs ilyen elvárás.

  Szemünk egészségéért: ezekre figyeljünk a mindennapok során!

  A monitor néző szemüveg mellett vannak olyan apró változtatások, amelyekkel sokat tehetünk egészségünkért. 10 pontban összefoglaltuk, hogy mire kell figyelni, mikor számítógépen dolgozik!

  1. Biztosítsa a megfelelő világítást a helyiségben, ne legyen túl erős fényforrás a kijelző felett vagy mögött, így elkerülheti a csillogó, tükröződő képernyőt.
  2. Szerezzen be egy korszerű, síkképernyős monitort és ügyeljen a megfelelő beállításaira: fényerő, kontraszt, élesség. 
  3. Legyen a monitor kellő távolságban és magasságban: 50-70 centiméterre és a nézővonal alatt 15-20 fokkal, hogy egy kissé lefelé kelljen nézni a képernyőre.
  4. Figyeljünk a helyes testtartásra: a talp egyenesen a padlón támaszkodik és az alkar meg van támasztva a gépeléshez.
  5. A dokumentumokat a billentyűzet fölött és a monitor alatt helyezze el, vagy a monitor mellett, azzal egy vonalban, hogy minél kevesebbet, vagy egyáltalán ne kelljen a fejét megmozdítani, mikor a tekintetével átvált egyikről a másikra.
  6. Pislogjon eleget, hogy megelőzze a szem kiszáradását. Kiszáradt szem esetén használjon műkönnyet!
  7. 20 percenként 20 másodpercre nézzen a távolba, legalább 6 méter, vagyis 20 láb távolságra. 20-20-20 - így könnyű megjegyezni!
  8. 2 óra képernyő előtt végzett munka után tartson 15 perces szünetet, ami alatt nem fókuszál közeli tárgyra, pl. telefonra vagy újságra. Pihentesse a szemét és nézzen a távolba!
  9. Évente, de panasz esetén azonnal keressen fel szemorvost, optometristát. Ha nem megfelelő dioptriájú vagy minőségű a szemüvege, vagy ha nem korrigált látásproblémával rendelkezik, az kellemetlen tüneteket okozhat és károsíthatja a szemét. Amennyiben nem megfelelő távolságra készült a munkaszemüvege, az is okozhat panaszokat.
  10. Rendszeresen ellenőriztesse szeme állapotát!

  Amennyiben ezt a 10 pontot betartja a munkavégzés során, a CVS panaszai kisebb eséllyel fordulnak majd elő. Gondoskodjon a szeme egészségéről a hétköznapokban és tegyen a problémák megelőzésért! A Cserta Optika üzleteiben magasan képzett, diplomás optometristák és Dr. Nagy Piroska szemész szakorvos várják önt, hogy segítségére legyenek a szemvizsgálatok, a szemüvegkészítés és a megelőzés terén.

  Megnézem, hogy hol vannak Cserta Optika üzletek!

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea