Computer Vision Syndroma

  cvskep

  A Computer Vision Szindróma elnevezés összefoglalója egy szemészeti tünetegyüttesnek, melyet legtöbbször a számítógép monitora, tablet, e-könyv olvasók, mobiltelfonok, illetve azok túlzott használata okoz.


  A tünetek a következők:
  - Szemfáradtság
  - fejfájás
  - homályos látás
  - száraz szemek
  - nyak és váll fájdalmak

  A tünetek kiváltó okai:
  - ki nem korrigált látásproblémák, nem megfelelő dioptriájú, minőségű szemüveg, kontaktlencse használata. Nem speciális, munka távolságra készített szemüveg használata.
  - gyenge megvilágítás
  - csillogás, tükröződés a képernyőn
  - rossz kontraszt,
  - monitor nem megfelelő távolsága, magassága
  - helytelen testtartás
  - korrigálatlan fénytörési hibák
  - valamint ezek kombinációja

  Általánosságban elmondható, hogy minél több órát tölt el valaki a monitor előtt, annál gyakrabban jelentkeznek és hosszabb ideig tartanak a panaszok. A legtöbb embernél ezek a panaszok csak ideiglenesek, a nagy részük elmúlik rövid idővel, miután befejezték a computer előtti munkát, vagy a digitális eszközök használatát. Azonban sokan még a munka végeztével is tapasztalják a fenti tüneteket. Főként a homályos látást. Amennyiben nem teszünk semmit a kiváltó okok megszüntetésére, ezek a tünetek ismétlődni fognak és valószínűleg idővel még rosszabbodnak is, amikor digitális eszközt használunk.

  Néhány tanács, hogy megelőzzük a Computer Vision Szindróma tüneteit:
  - 20/20/20 szabály betartása (20 percenként fókuszáljunk legalább 20 másodpercig egy legalább 20 lábnyi [~6 méter] távolságban lévő tárgyra, lehetőség szerint „bámuljunk” ki az ablakon)
  - - helyes megvilágítás, a kontraszt és a fényerő helyes megválasztása
  - - jó minőségű monitor használata (síkképernyő)
  - - helyes testhelyzet, munkatávolság, monitor megfelelő elhelyezése
  - - szükség esetén műkönny használata
  - - rendszeres látásellenőrzés, viseljünk speciális és, megfelelő dioptriájú, minőségű szemüveget, kontaktlencsét.

   Néhány fontos tényezőt be kell tartanunk, hogy megelőzzük, csökkentsük a CVS-t.
  A számítógép monitor elhelyezése:
  A legtöbb ember úgy találja, hogy a monitort akkor kényelmes használni, ha lefelé nézünk. Optimálisan 15-20 fokkal a szemünk nézővonala alatt kell lennie a monitornak. Amit annak közepétől mérünk, 50-70 centiméterre a szemünktől.

  Dokumentumok elhelyezése:
  A billentyűzet fölött, de a monitor alatt kell lenniük. Ha ez nem lehetséges a dokumentumoknak a monitor mellett kell lenniük. A cél az, hogy ne kelljen mozdítani a fejet, amikor váltjuk a tekintetünket a dokumentum és a monitor között.

  Megvilágítás:
  Úgy állítsuk be a képernyő pozícióját, hogy kerüljük a rajta megcsillanó, tükröződő fényeket. Ne legyen a monitor mögött ablak, ha igen tegyünk rá függönyt ami csökkenti a fény erősségét, illetve állítsuk be ennek megfelelően az árnyékolót. Amennyiben túl erős a fény a fejünk felett, vagy az asztali lámpában csökkentsük annak is a fényerejét.

  Csillogás mentes képernyő:
  Amennyiben nincs lehetőségünk az előző pontban felsoroltakat végrehajtani, tegyünk csillogás szűrő filtert a monitorra

  Ülő pozíció:
  A széknek kényelmesnek kell lennie. A ,magasságát a láb hosszhoz kell beállítani, hogy a talp egyenesen pihenhessen a padlón. Amennyiben a széknek van karfája, azt állítsa be úgy, hogy azon támassza meg az alkarját miközben gépel. Soha ne támassza a csuklóját a billentyűzetre miközben azt használja.

  Pihentető szünetek:
  Soha ne feledje a 20/20/20 szabályt. 2 óránkénti folyamatos monitor használat után pedig tartson 15 perc szünetet. Ezen idő alatt ne nézzen közelre (telefon, újság stb). Próbálja elengedni a szemét és nézzen távolba.

  Pislogás:
  Ahhoz, hogy elkerülje a szeme kiszáradását, pislogjon többet! A pislogással pótoljuk a szemünk felszínén a könnyet, mely nedvesen tartja a szemünket.

  Szemészeti kontroll:
  Rendszeres, évenkénti szemvizsgálattal megelőzhető, vagy csökkenthető a CVS. Amennyiben panasza van, ne várjon az évenkénti vizsgálatra forduljon előtte szemorvoshoz, optometristához.

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea