Amit a fényről tudni kell

  UV sugárzás

  Amit a fényről tudni kell
  A láthatatlan fényt, mely a színkép ibolya tartományán túl található (vagyis annál rövidebb hullámhosszúságú), ULTRAVIOLA SUGÁRZÁSNAK NEVEZZÜK. Hullámhosszától függően UVA (320-400 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) tartományokra osztják fel. Napfényen kívül szoláriumban, hegesztés során, képernyők előtt ülve találkozhatunk velük leggyakrabban. A napsugárzás UV sugarai főleg az UVC és az UVB egy része elnyelődnek a légkör ózonrétegében, de az UVA is veszít erejéből. Bizonyos határig bőrünk pigment sejtjei védelmet nyújtanak az UV sugarakkal szemben. Szemünknek azonban kevés védelem adatott meg.


  - Az UVC sugarakat az ózonréteg teljes egészében elnyeli!
  - Az UVB sugárzás azonban már eléri a szaruhártyát! Behatás mértékétől függően jelentkezhetnek panaszok. Égő, szúró érzéstől egészen az akut szaruhártya, kötőhártya gyulladásig.
  - Az UVA sugárzás a szemlencséig hatolva tartós fotókémia változást is okozhat!
  Az ózonréteg folyamatos vékonyodása miatt egyre fokozottabban kell védenünk szemünket.
  Mit tehet Ön az ultraibolya sugárzás szemkárosító hatása ellen?
  Viseljen napszemüveget!
  Mindig ellenőriztesse napszemüvegét szakemberrel.

  Leghelyesebb optikusnál vásárolni napszemüveget, az utcán árusított szemüvegek megtévesztők lehetnek, mert a lencse sötétsége vagy tükröző felülete még nem jelenti azt, hogy véd az UV sugárzás ellen.
  Azoknak is létezik már megoldás, akik dioptriás szemüveget viselnek. Különböző dioptriás napszemüveg lencsék, vagy szemüvegre illeszthető napszemüveg előtétek léteznek már a magyar piacon is.

  Aki dioptriás szemüveget visel, de nem akar külön dioptriás napszemüveget hordani, annak vékonyított lencséjű szemüveg a megoldás, hiszen ezek a szemüveglencsék is szűrik az UV sugárzás száz százalékát abban az estben is, amennyiben nincsen rajtuk egyáltalán sötétítés.

  Az UV sugárzás káros hatásai

  A Világon számos kutatás bizonyítja, hogy az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV sugárzás leégést, tartósan pedig bőrrákot okoz, azt viszont, hogy komoly szemkárosodásokat is okozhat, kevesen tudják. Míg a megkérdezettek 70-80% tisztábban van a bőrünkre ható káros sugárzással, addig a szemünket érő káros UV sugárzásról átlagosan a megkérdezett emberek 5%-a tud.
  Különböző védekezési módok álnak rendelkezésünkre bőrünk védelmének érdekében. Széles palettája van a különböző naptejeknek, napkrémeknek. Napernyővel, napellenzőkkel is védhetjük magunkat. Az UVB sugárzás, a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, jobb esetben is a bőr korai ráncosodása, elöregedése lehet a következménye. Az UV sugárzás az immunrendszerre is káros hatással van, gyengíti a szervezet védekezőképességét.

  A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem huzamosabb idő után alakul ki. Az, hogy mennyire káros a sugárzás rengeteg tényező befolyásolhatja

  - Az UV sugarak felerősödnek azáltal, hogy a különböző felületek (növények, épületek, víz, hó) visszatükrözik őket

  - A felhők csökkentik az UV sugárzás mértékét, de nem küszöbölik ki azt

  - Fél méter mélyen a víz alatt az UV sugarak intenzitása még mindig 40%-a a víz felszínén mért értéknek

  - Az UV sugarak intenzitása áprilistól szeptemberig a legnagyobb, de a téli időszakban is jelentős lehet (a havas táj az UV sugarak 80%-át tükrözi vissza)

  - Nagyobb tengerszint feletti magasságban a vékonyabb atmoszféra kevesebb UV sugarat képes kiszűrni.300 méterenként az UV sugárzás mértéke 5%-kal nő.

  - Befolyásolja az UV intenzitást a szmog is – üvegházhatás

  Napjainkban egyre népszerűbbek a szabadban végzett szabadidős és sport tevékenységek. Ezért elengedhetetlenül fontos ezen tevékenységek végzése közben a megfelelő UV szűrős szemüvegek viselése.

  Betegségek:

  A napfény vagy mesterséges fényforrások megégethetik a szem felszínét, hasonlóképpen, ahogy a nap megégetheti a bőrt.
  - A veszély nagyobb az olyan környezetben, ahol az UV sugárzás visszavert. Ezeken a helyeken a hóvakság (fotokeratitisz) a legelterjedtebb. Habár eléggé fájdalmas, általában magától meggyógyul 1-2 nap alatt.

  A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg.
  - Ha a szemet rendszeresen éri sugárzás, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is kialakulhatnak, mint a kúszóhártya.
  - A szürkehályog (katarakta, a szemlencse elszürkülése) fontos egészségügyi probléma az egész Világon. A szürkehályog felelős a komoly látásromlások mintegy feléért, körülbelül 20 millió embert érint. Számos vizsgálat igazolta, hogy kapcsolat van az UV sugárzás intenzitása és a szürkehályog kialakulása közt.
  - A sárgatest sorvadás (makula degeneratio- az éleslátás helyének időskori károsodása) a fejlett világban az 50 éves kor felett kialakuló vakság főbb okozója. Laboratóriumi vizsgálatok alapján mind az UV, mind a kék sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.
  - Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és egy pterygium nevű húsos gócot alkot. Ez a lassú folyamat addig tart, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Egyedül műtéti úton távolítható csak el szakember által.
  - Mivel a szemlencse elnyeli az UV sugarakat, azok az emberek, akik szürkehályog műtéten estek át, a retina-károsodás fokozott kockázatának vannak kitéve, hacsak operáció során nem ültettek be a szemükbe UV-szűrős műlencsét. Azok pedig, akik a retina valamilyen idült betegségében szenvednek, ideghártyájuk csökkent védőképessége miatt már normális mértéket nem meghaladó sugárzás mellet is veszélyeztetettek.
  - Egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek közé tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók.
  - A gyermekek, fiatalok különösen veszélyeztetettek, mivel idejük nagy részét a szabadban töltik. Ráadásul az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, ezért a szem belseje- az ideghártya- még több károsító hatást szenved el. Ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekük rendszeresen viseljen napszemüveget ott ahol erős UV sugárzásnak vannak kitéve.

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea