Gyermekszemészet - Hogy néz ki egy vizsgálat?

  A hétköznapokban talán ritkán gondolunk bele, de a minket érő ingerek 90 százaléka vizuális. Emiatt a szemünk egészsége és a látásunk ideális működése rendkívül fontos. Saját magunknál könnyen felismerjük, ha probléma adódik ezen a területen, de mi a helyzet a gyermekünk esetében, aki esetleg még beszélni sem tud? Időben észrevesszük, ha rendellenesség merül fel? Ezért szükséges a gyermekszemészet meglátogatása bizonyos időközönként! Összefoglaltuk, hogy mi mindent kell tudni a gyermekszemészeti vizsgálatról, mikor kell elvégezni, milyen tünetekre kell odafigyelni és hogyan néz ki maga az ellenőrzés. Egyet elárulunk: teljesen más, mint a felnőtteké, garantálva, hogy jó hangulatú legyen a kisgyermek számára.

  egészséges gyermekszemek

  Miért kell ellátogatni egy gyermekszemészeti ellenőrzésre?

  A gyermekek szeme még korrigálható állapotban van, ezért fontos a gyakori gyermekszemészeti látogatás. Egy idejében elvégzett vizsgálattal és kezeléssel a komoly problémák kialakulása megelőzhető, egy akár egész életre szóló látásproblémának is elejét vehetjük.

  Arra nem szabad alapozni, hogy a gyerek magától jelzi majd, ugyanis előfordulhat, hogy nem veszi észre, hiszen nincs összehasonlítási alapja. Egyszerűen a rossz látást szokja meg, ha a szülő nem ismeri fel a gyanús jeleket és nem fordul időben szakorvoshoz.

  Amennyiben a gyermek koraszülött, illetve a családban korábban előfordult szemészeti probléma, amely növelheti a kockázatot, akkor kiemelten érdemes a szemészeti ellenőrzésekre odafigyelni.

  Ha csak az iskolakezdéskor derül ki, hogy a gyermek egyik szemére rosszabbul lát, akkor már nem csak az eredeti látásproblémával, de az iskolai nehézségekkel is meg kell küzdeni. Hiszen ha nem látja a táblát, nem fogja tudni követni az óra menetét, ha egész nap erőltetni kell a szemét, nagyon hamar kimerül, nem tud koncentrálni és a magatartásával lesznek gondok. Az időben felismert gyermek szemészeti problémák kezelhetőek és akár egy szemüveg viselésével megoldhatóak az efféle nehézségek. De mikor is van pontosan az “időben”?

  Mikor kell először felkeresni a gyermekszemészetet?

  Az első vizsgálat 1 éves korban ajánlott. Ekkor a fejlődési rendellenességeket és a kancsalságotságot szűrjük, hogy a látásfejlődés során minden rendben történjen. Amennyiben a családban előfordul kancsalság, tompalátás, fénytörési hiba, akkor érdemes jelezni a kezelőorvosnak.

  A következő ellenőrzés ideje 3 éves korban jön el. Ha nem jelentkezik egyelőre semmilyen tünet, akkor is érdemes megvizsgáltatni a gyermeket a kancsalság és a tompalátás kiszűrése miatt: minél hamarabb észrevesszük őket, annál jobban kezelhetőek!

  Az 5. születésnap környékén ismét javasolt egy újabb ellenőrzés és a szűrések elvégzése, mivel ebben a korban még hatékonyan javítható pl. a tompalátó szem. Ha rendellenesség merülne fel, ekkor még sokkal jobban korrigálható!

  A következő ellenőrzés pedig az iskola elkezdése után lesz időszerű, a 7.-8. év betöltése után, különösen akkor, ha rendszeres fejfájás, tanulási nehézségek vagy magatartászavarok jelentkeznek a gyermeknél. Ezeknél a problémáknál mindig érdemes meglátogatni a szemészetet, még felnőtt korban is, hiszen akár rejtett kancsalság is megbújhat a tünetek mögött. Ilyenkor az idegrendszer párhuzamosan tartja a szemeket, tehát a kancsalság nem észrevehető, de ez az optikai hiba erősen megterheli az agyat.

  Aktuális lesz hamarosan valamelyik ellenőrzés?

  Időpontot foglalok!

  Ezekre a tünetekre kell kiemelten odafigyelni!

  Felmerülhetnek olyan tünetek, amelyeknél nem érdemes várni a következő szemészeti ellenőrzésre. Fontos, hogy ezeket időben észrevegyük és azonnal felkeressünk egy gyermekszemészetet, ahol kiderítik, hogy mi áll pontosan a tünetek mögött.

  A kisbabák 3 hónapos kor után már felismerik az arcokat és reakciót mutatnak a fényre. Ha úgy látja, hogy a csecsemő nem reagál ezekre a hatásokra, akkor javasolt minél hamarabb meglátogatni egy gyermekszemészt.

  Amennyiben kancsalítani kezd a gyermek, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A kancsalság korrigálható, de amennyiben nem foglalkozunk vele és mindig ugyanaz a szem kancsalít, akkor azon a szemen a látás megromolhat és tompalátás alakulhat ki.

  Abban az esetben is indokolt az ellenőrzés, ha a gyermek szemében valamilyen szokatlant tapasztalunk. Ilyen tünetek lehetnek, amikor a pupilla területe fehéres színűvé válik, a szemhéj egy kiss “lecsüng”, vagy a gyermek rendszeresen az állát leszegve, felemelve néz. A gyakori szempirosság, könnyezés, viszketés vagy szemváladékozás mind-mind rendellenességre utalhat.

  Érdemes odafigyelni, hogy a gyermekünk milyen közelről lát élesen. Ha túlságosan közel kell hajolnia a játékokhoz, túl közelről nézi a televíziót, akkor lehetséges, hogy probléma van a látásával.

  Nagyobb gyermekek esetében pedig ugyanilyen intő jel, ha gyakori panasz a fejfájás, esetleg nehézség merül fel az írás, olvasás, tanulás terén, hiszen ezeket akár szemészeti problémák is okozhatják.

  Ha ezek közül bármelyik tünetet észreveszi gyermekén, keresse fel a lehető leghamarabb a gyermekszemészetet vele! Fiatal korban még remekül kezelhetőek a gyermekszemészeti problémák, de fontos, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia.

  gyermekszemészet, szemüveges kislány

  Gyermekszemészet: így néz ki a vizsgálat folyamata!

  Gyakran azt tapasztaljuk, hogy a szülők nem tudják, hogy mit várhatnak, amikor megérkeznek a gyermekszemészeti vizsgálatra az optikába. És amikor a szülő bizonytalan, azt a gyermek is megérzi… holott az aggodalomra semmi ok! Manapság a szemvizsgálat a gyerkőc számára csak egy jó hangulatú, rövid játék.

  A vizsgálat alatt a kisgyermek végig a szülő karjaiban lehet, az ölében ülhet. Kisbabáknál színes játékokkal és lámpákkal kelti fel az orvos a baba figyelmét és a szem mozgását követve figyeli a rendellenességekre mutató jeleket.

  Óvodás korú gyermekeknél, akik már képesek beszélni, szintén a játékos vizsgálatok a gyakoriak. Gyerekeknek készült ábrákat és E formájú villákat tartalmazó szemészeti táblákat mutatnak a gyermeknek, ezekkel történik a felmérés.

  A vizsgálatok során szükség lehet szemcsepp használatára, hogy ellazítsák a szemek izmait, és így pontosan megmérhessék a gyermek szemének dioptriáját. Ez olyasmi érzés, mintha egy-két csepp víz kerülne a szemébe, pár másodpercig okoz csak szokatlan érzést. Korszerű gépek használata mellett ez általában elkerülhető, a Cserta Optikában már rendelkezünk ilyen berendezéssel!

  Ha valamilyen elváltozást tapasztal a szemészeti ellenőrzést végző orvos, akkor javasolhat további vizsgálatokat, hogy pontosan megállapíthassa, milyen kezelésre van szükség.

  A gyermek számára a szemészeti vizsgálatot ebből a szempontból érdemes bemutatni: érdekes feladatok, színes játékok várják őket és egy doktor néni vagy bácsi, aki gondoskodik a szemük egészségéről. A nagyfiúk és nagylányok számára pedig már a felnőtt, lencsével végzett vizsgálatok is elérhetőek!

  Gyermekszemészet magánrendelés Székesfehérváron? A Cserta Optikában gyermekbarát szemészeti vizsgálat vár önökre!

  A Cserta Optika üzletei közül Székesfehérváron, a Madách utcai üzletünkben van lehetőség a gyermekszemészeti vizsgálatra. Dr. Nagy Piroska szemész szakorvos végzi el a gyermekeken a szemészeti ellenőrzést.

  Számunkra kiemelten fontos, hogy a vizsgálat tényleg gyerekbarát módon, jó hangulatban, nyugodt körülmények között történjen, ezért a rendelőnkben megtalálható egy világszínvonalú, speciálisan csecsemők és gyermekek vizsgálatára kifejlesztett készülék. A Plusoptix nevű berendezés a videós skiaszkópia, vagyis árnyékpróba elvén működik. Ennek segítségével nem kell pupillatágítást, szemcseppet alkalmazni a felméréshez és kiválóan szűrhető vele a tompalátás és a kancsalság egyaránt. Már 6 hónapos csecsemőknél is eredményesen használható!

  A vizsgálat alatt végig a szülő ölében, számára biztonságos közegben ülhet a kisgyermek, nem kell szemcseppentéssel bajlódni, miközben a készülék nagyjából egy méter távolságból végzi a felmérést. Ilyen körülmények között már nem kell azon aggódni, hogy a kisgyermeke számára rossz élmény lehet a szemészeti vizsgálat!

  A rendszeresen elvégzett szemészeti ellenőrzés a gyermekeknél elősegíti az egészséges látásfejlődést és az idejében észlelt problémák hatékony gyógyítását. Érdemes a naptárba előre felvezetni, hogy mikor válik aktuálissá a következő látogatás a gyermekszemészeten, hiszen rengeteg kellemetlenség megelőzhető a rendszeres vizsgálatokkal.

  Időpontot foglalok!

  Bármilyen szemészeti probléma gyanúja esetén, vagy a következő esedékes vizsgálatkor szeretettel várjuk Önt gyermekével együtt, a korszerűen felszerelt, Madách utcai üzletünkben!

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea