A látásvizsgálat - így néz ki a gyakorlatban!

  látásvizsgálat optikában

  Mivel a szemünk ritkán romlik el egyik pillanatról a másikra, az pedig agyunk sokáig képes korrigálni az eltéréseket a mindennapokban, ezért nem garantált, hogy látásvizsgálat nélkül, mi magunk is időben észrevesszük a fokozatos, aprólékos romlást, változást. Pedig az apró látásbeli elváltozások komoly problémákat, akár belgyógyászati betegségeket is jelezhetnek!

  Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a rendszeres ellenőrzés nélkülözhetetlen. Nem csak akkor időszerű, amikor a látásvizsgálat a jogosítványhoz kell, hanem életkortól függően bizonyos időközönként be kell iktatni. A fiatal korban kialakuló szembetegségek megelőzése érdekében javasolt a gyakori látásvizsgálat gyerekeknek is.

  De mi is történik egy ilyen vizsgálat során? A cikkben minden apróságra kitérünk, így felkészülten ülhet a vizsgálószékbe!

  A látásvizsgálat menete

  A látásvizsgálat során mindig egy beszélgetéssel kezdünk. Megbeszéljük, hogy milyen tapasztalatai, tünetei, esetlegesen panaszai vannak, illetve arra is kitérünk, hogy a családjában milyen betegségek merültek fel. A személyes és a családi előtörténet ugyanis fontos kiindulási pont ahhoz, hogy a vizsgálat során mire kell hangsúlyozottan odafigyelni.

  A következő lépés egy modern, computeres szemvizsgálat. A speciális berendezés segítségével egy számítógép megfigyeli mindkét szemét külön-külön és nagyon pontos becslést végez arra vonatkozóan, hogy milyen dioptriára lenne szüksége az ideális távolba nézéshez.

  És már jöhetnek is a szemvizsgálatokról jól ismert lencsék és a látásvizsgálat tábla! Míg egy kényelmes vizsgálószékben ül, egy keretet helyezünk az arca elé és folyamatosan cserélgetjük benne a lencséket. Eközben Önnek egy 5 méterre lévő tábláról kell leolvasnia betűket, számokat és a visszajelzései alapján megállapítjuk a pontos dioptria mértékét. Ez a szubjektív vizsgálat, ahol megtapasztalhatja, hogy a különböző erősségű, paraméterű lencsék mennyit változtatnak a látásán.

  Az utolsó látásélességet érintő lépés a közelre nézés vizsgálata. Ennek azért van jelentősége, mert általában 40 éves kor körül elkezd változni a szemünk. Emiatt akkor is szükségessé válhat egy szemüveg az olvasáshoz, kézimunkához, vagy akár a munkavégzéshez is, ha korábban nem voltak nehézségei az éleslátással, illetve ha távolra még mindig tökéletesen lát.

  Látásélesség után a szeme egészségére is kitérünk!

  Itt még nem áll meg a látásvizsgálat, ugyanis a Cserta Optikákban mindig ellenőrizzük szeme egészségét is. Ehhez olyan modern berendezéseket használunk, amelyek sokkal kényelmesebbé teszik a vizsgálatot az Ön számára!

  Minden üzletünkben non-contact tonométert tartunk, ami egy olyan szemnyomás-érzékelő műszer, amely nem ér hozzá fizikailag a szeméhez. Nem szükséges hozzá pupillatágítás, semmi kellemetlenséget nem okoz. Ez a berendezés egy egyszerű levegőfújással állapítja meg a szemében uralkodó nyomást. A szemnyomás értéke ugyanis egy árulkodó jel lehet: a későbbiekben még kitérünk rá, hogy hányféle betegség megelőzésében hasznos ez a vizsgálat!

  Bizonyos szembetegségek látáskiesést okozhatnak, ezért rendelkezünk megfelelő számítógépes műszerrel a látótér vizsgálatához is. Így idejekorán, a legkisebb eltérést is kimutathatjuk, ezáltal sokkal hamarabb megkezdhető a szakszerű kezelés. Előfordulnak olyan egészségügyi problémák, amelyek miatt fokozatosan, nehezen észrevehetően, de folyamatosan veszíti el a látását. Ilyen betegségeknél sarkalatos, hogy az éves ellenőrzésnél kiszűrésre kerüljön a látásromlás és mihamarabb megkapja a szükséges ellátást.

  Ezen felül még két további szemészeti ellenőrzést is elvégzünk a rutinszerű látásvizsgálaton. Az egyik a szemlencse állapotának vizsgálata, ezt egy binokuláris mikroszkóppal tanulmányozzuk. A másik pedig egy szemfenékvizsgálat, amely sokat elárul szeme egészségéről és akár egyéb belgyógyászati problémák felderítésében is segíthet.

  A legutolsó lépésként összefoglaljuk Önnek szóban a vizsgálat eredményeit, majd írásban is rögzítjük egy leletben. Megtudhatja, hogy tényleg jól lát-e, a jelenlegi szemüvege, kontaktlencséje megfelelő látáskorrekciót biztosít-e Önnek és ha szükséges, akkor további orvosi kivizsgálást is javaslunk. Ön pedig nyugodt lehet a szeme állapota felől!

  Kérek időpontot látásvizsgálatra!

  Az ellenőrzés során szűrt betegségek, elváltozások

  Ugyan a Zeiss optika és lencse gyártásával foglalkozó cég honlapján elérhető például egy otthoni látásvizsgálat, de ez csak kiindulási alapként használható, a szakértői vizsgálatot nem helyettesíti. A hétköznapokban ugyanis sokkal több vizuális információ ér minket, mint néhány évtizeddel korábban. Ezek hatására hamarabb észleljük az apró látási hibákat is, mikor jelentkezik a fejfájás, a koncentráció nehézsége. A látásvizsgálat során ezért térünk ki mindig az egészségügyi problémákra is, hiszen ha időben elkapjuk a betegséget, akkor sokkal jobb eséllyel gyógyítható, kezelhető, korrigálható a probléma. Egy online szűrés ezt az ellenőrzést nem tudja helyettesíteni.

  A vizsgálatot megelőző beszélgetésnél mindig kitérünk a cukorbetegségre, hiszen az egyik kísérő betegsége a retinán okozhat apró bevérzéseket, amelyek az érintett területen tönkreteszik a látást. A rendszeres elvégzett vizsgálat a garancia arra, hogy ezt időben észrevegyük és megkaphassa a megfelelő ellátást, kezelést, amely szinten tartja az állapotát, megelőzi a további látásromlást.

  A látásvizsgálat során szűrt betegség a zöldhályog is, idegen nevén a glaucoma. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szemünkben lévő csarnokvíz termelődése és elfolyása nem működik megfelelően, ezért a szemben túlnyomás jön létre. Ez a nyomáseltérés vizenyőt okoz a szaruhártyán és vérellátási zavart a látóidegfőben, a sejtek pusztulását okozva. Ez visszafordíthatatlan látásromlással jár, de minél hamarabb diagnosztizáljuk és kezeljük, a romlás megállítható.

  A szürkehályogot a szemlencse elhomályosodása okozza. Ez sajnos nem gyógyítható, de műtéttel a szemlencse műlencsére cserélhető és a továbbiakban panaszmentes életvitelt biztosít. Az időben elvégzett műtét sok kellemetlenségtől megkíméli.

  A magas vérnyomás sokakat érint, náluk szintén kiemelt jelentősége van a rendszeres szemvizsgálatnak. Mivel ilyenkor a test egész vérellátása rendellenes, ezért a szemfenéken szabad szemmel is látható érelváltozások jelentkeznek. Ezek az elváltozások fontos jelzések lehetnek a belgyógyásza számára, és ezen információk birtokában könnyebb beállítani az optimális belgyógyászati kezelést.

  látásvizsgálat eszközei, ellenőrző lencsék

  A látásvizsgálat kiértékelése

  Az összes felsorolt ellenőrzést minden Cserta Optikában végzett látásvizsgálat során elvégezzük. Amennyiben az eredmények kiértékelésekor szükséges, például az egészségesnél magasabb a szemben lévő nyomás, úgy dr. Nagy Piroska szemész szakorvosunk készít diagnózist, így szemészeti ellátás is elérhető az üzletben.

  Computeres látásvizsgálat Székesfehérváron a Cserta Optikában

  A szem fokozatos romlása miatt minden évben javasoljuk elvégeztetni az átfogó szemészeti ellenőrzést. Ha interneten rendeli a kontaktlencsét, szemüveget hord, akkor is fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a látását és a lencse megfelelőségét. A Cserta Optika minden üzletébe előre időpontot foglalhat telefonon keresztül, így megelőzheti a sorban állást, várakozást.

  Egy praktikus tipp: az online naptárba érdemes ismétlődő eseményként felvenni a látásvizsgálatot, így biztosan nem lesz elfelejtve!

  Ahogy a fenti összefoglalóból kitűnt, nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy minden esetben korszerű számítógépes berendezéseket, modern műszereket alkalmazzunk. Ezáltal a látásvizsgálat sokkal pontosabb lesz, a legapróbb elváltozásokat is idejében észlelhetjük, ráadásul maga az ellenőrzés egy kényelmes folyamattá válik Önnek is. Dr. Nagy Piroska szemész szakorvos és képzett optiometristáink naprakész szakmai tudásukkal rendelkezésére állnak, foglaljon időpontot még ma!

  Időpontot foglalok!

   

  Bejelentkezés szemvizsgálatra

  Kérjen szemvizsgálatra időpontot üzleteinkben:
  Madách utcai üzletünk: 22/340-556
  (Székesfehérvár)
  Távírda utcai üzletünk: 22/507-360
  (Székesfehérvár)
  Oroszlányi üzletünk: 34/366-287

  Kontaktlencse rendelés

  Fogyóban a kontaktlencséje? Rendelje meg online, majd vegye át a kiválasztott üzletben!

  Rendelés

  Egészségpénztári kártyák

  Üzletünkben elfogadunk Szép kártyát, Erzsébet utalványt, és különböző egészségpénztári kártyákat.

  Teljes lista

  © 2017 Cserta Optika, Székesfehérvár, Oroszlány | Website By Onlinea